Ta dig fram med släde

Att transporteras med släde är skonsamt för både själ och natur. Uppe i norra Sverige sker detta dagligen och många har det både som hobby och använder det som transportmedel till vardags. För de som bor söderut i Sverige ses slädåkning som en upplevelse som passar utmärkt att prova på när man besöker Norrland.

För att använda släde som transportmedel behöver du förutom bra vagn och egen utrustning ha tillgång till/äga 4-18 draghundar. Draghundar, eller slädhundar som dem också kallas kan vara av olika raser men kraven är att rasen ska vara uthållig och tåla rejäl kyla. Exempel på dessa raser är Siberian Husky, Alaskan Malamute, Europeisk slädhund, Samojed hund m.m. Dessa hundraser finns att köpa på fåtal kennlar här i Sverige och det är oftast ett krav på att du som köpare måste hålla på med någon typ av friluftsaktivitet, så som hunddrag för att man ska få köpa hunden. Dem ser även helst att du har tidigare erfarenhet av hundrasen.

När hundar först började dra släde är inte noterat men man tror att det startade i östra Sibirien då ursprungsbefolkningen var tvungna att göra milslånga resor under vintertid och inte orkade bära all packning eller gå för långa sträckor.

Som förare bör du vara ordentligt påklädd med varma kläder från topp till tå. Tänk även på att ha rejäla skor, handskar och bra mössa på huvudet för att inte frysa eller råka ut för annan kroppsskada så som sår om du skulle ramla av släden vid hög fart. Om det är en släde med sittplatser i och det färdas fler personer åt gången så ska även dem vara ordentligt påklädda.

Slädar finns att köpa i Sverige för både den tävlingsinriktade, den hobbyåkande samt den som använder det till transport. Det är mer förekommande att dem tillverkas längre upp i landet i till exempel Dalarna och Norrland, eftersom aktiviteten är större där.