Förbättra klimatet

Det finns mycket man kan göra för att förbättra klimatet runt omkring sig. Klimatet behöver inte enbart betyda miljön eller väder – det kan också vara hur man beter sig kring andra människor och vad man gör för att förbättra en situation. Bara genom att engagera sig i småsaker så kan man förändra ett helt klimat.

För att förbättra klimatet vi alla lever i, till exempel miljö och väder, så krävs det väldigt lite. Källsortering, ekologiska produkter och vara kritisk till vilket typ av arbete som ligger bakom en produkt du köper – dessa tre enkla saker gör mycket. Även om det kan kännas som lite och onödigt eftersom det tar tid innan man ser resultatet så är det mycket bättre än att inte göra något alls.

Klimat kan också vara hur man trivs på platsen man är. Till exempel hur klimatet är hemma eller hur klimatet är på arbetsplatsen. Är det ett hårt klimat? Avslappnat eller kanske underhållande? Miljö och klimat är olika saker. Miljö är hur det ser ut, luktar och rent fysiskt känns på en arbetsplats. Arbetsklimat är mer socialt. En bra miljö hemma är ett fint upplyst rum med en bekväm säng och soffa till exempel. För att göra ett bättre klimat omkring sig kan man försöka hälsa på personer man träffar, le ofta och visa uppskattning. Ett bra klimat är också beroende av att man ger och tar. Alltså att man varken enbart ger eller enbart tar. Balanserat klimat är det bästa klimatet.
Börja redan nu med att säga hej till nästa person du träffar!

En annan plats där man gärna vill att det ska vara en bra miljö är på nätet. Idag finns det otroligt mycket näthat och detta är det väldigt många bloggare, skribenter och andra intressegrupper som försöker motarbeta på olika sätt. Detta gör man till exempel genom att kontrollera kommentarer som görs på bloggar och forum för att kunna hålla en god stämning bland besökarna.
Forum är även ett bra sätt att kunna skriva av sig på ett relativt anonymt sätt. Kanske har du hamnat i ett spelmissbruk och vill få prata med andra som har samma problem. För detta och andra saker finns det speciella mötesplatser som kan hjälpa många att komma ut deras problem.